Tradiční moravská slivovica

Velmi oblíbené pití Moraváků?
Určitě jste se někdy setkali s hrdým Moravákem, který má rád své území a hlavně kulturu. A do kultury patří všechno, co dělá národ národem. Morava je naší součástí, a má jako Čechy své specifické tradice. Na Moravě se vždy vyráběl alkohol. Jedním z druhů alkoholu, které tady vyvedli k dokonalosti, je slivovice, alias pálenka. Pálenic tu najdete opravdu hodně, a některé mají dlouholetou tradici. Jednu takovou pálenici najdete v Kuželově. Současná palírna Kuželov vychází z původní pálenice, jejíž existence se datuje až do roku 1929. Místo je to krásné, a velmi se tady daří právě švestkám, které se k výrobě slivovice používají celá staletí.

hromada švestek

Mnoho lidí si doma pěstuje ovoce, které potom vozí vypálit do blízké pálenice. Práce je to ale nepříjemná. Ovoce se musí sbírat pravidelně, měly by se vykrájet nahnilé části, a kvas pravidelně míchat a hlídat, aby dobře kvasil. Do některých druhů je v případě nízké hladiny cukru dosypávat cukr, aby byl kvas kvalitní, a výsledná pálenka chutnala dobře. Vždy záleží na druhu ovoce, ze kterého je pálenka vypálená.

nalévání pálenky

  • Slivovice se pije v celé republice

Slivovice je nejen chutný alkohol, kterým se hostí hosté, ale je to velmi dobrý aperitiv. Slivovice dokáže rozehřát počáteční příznaky respiračních onemocnění, protože lidově “vypálí” nemoc z krku. Jde nejen o chutný nápoj, ale i o lidový lék. 🙂

U Lihovárka najdete desítky druhů alkoholu z celého světa. Samozřejmostí je na výběr i slivovice, která pochází právě z Kuželova. Ochutnejte pálenky vyrobené například z

  • Jablek
  • Borůvek
  • Mirabelek
  • Bezinky
  • Hrušek
  • Kdoulí
  • Zázvoru

Všechny pálenky pocházející z palírny Kuželov chutnají po ovoci – čistá chuť ovoce bez aromat a jakýchkoliv příměsí dostane i vás. Dopřejte si na nadcházející svátky skvělou pálenku z naší vlasti – neobvyklé chutě vás určitě osloví.