Hospodářská zvířata

Hospodářská zvířata jsou pro nás nepochybně nezbytná pro náš současný život. Ruku na srdce kolikrát si dáte maso na stůl k večeři nebo k obědu. Jste vůbec schopni jeden nebo dva dny v týdnu maso úplně vyřadit? V minulých dobách bylo úplně normální se několik dnů i týdnů postit nebo konzumovat jen bezmasá jídla. I kapusta, špenát, brokolice mají přeci mnoho vitamínů a výživných látek pro naše tělo a zdraví. Nebo třeba čočka a cizrna. Tolik chutných pokrmů se z ní dá přece připravit. Mezi hospodářská zvířata řadíme ovce, kozu, prase, krávu, slepice, králíky. Musíme si uvědomit, že většina zvířat jsou vysoce inteligentní.

ovce

Dokážou cítit a vnímat, a to nejen strach z blížící se smrti. Nejsou to jen tupé kusy dobytka. To určitě ne. Například prasata se někdy chovají v domácnostech jako domácí mazlíčci. Anebo se využívají pro svůj skvělý čich k vyhledávání delikátní lahůdky lanýžů. Ale aby byla prasata zdravá potřebují prostor, kde budou moci klidně rýt. Možná vás překvapí, že největší počet prasat je chováno právě v Číně. A to odpovídá zhruba polovině veškerých prasat na světě. Na dalším místě v žebříčku chovu prasat se umístila Evropská unie. Nejvíce masa z prasat pochází právě z velkochovu, kde panují naprosto nelidské podmínky. Většina z nich žije bez výběhu a v klecích. Jsou napíchané růstovými hormony a umírají v nejednom případě smrtí, která připomíná spíše umučení. Nemají naprosto žádný pohyb. Žijí v betonových, chladných kotcích bez podestýlky. Asi úplně nejvíc se chovají se chovají slepice neboli kur domácí.

kohout

Na maso a vejce se každoročně chová více než 50 miliard. Rozlišují se podle toho, na co se chovají brojleři a na co nosnice. Brojleři jsou určeni na maso. A nosnice se zase chovají na vejce. Slepice si obstarávají potravu hrabáním půdy, kde hledají hmyz a semena. Jsou to společenští ptáci, kteří rádi tráví čas v hejnech a mají nastavenou svoji hierarchii. Rádi se pohybují na velkém prostranství. A na některých malých farmách a hospodářstvích dokonce mají tyto podmínky splněné. Ale drtivá většina z nich to jest z 50 miliard je chována v nevyhovujících podmínkách. V intenzivních velkochovech. Kuřecího masa se spotřebuje zhruba 2,5 kg na osobu za měsíc. V normálních podmínkách se kuře dožije šesti i více let. Průmyslová kuřata se zabíjejí dřív, než dosáhnou šesti týdnů. To je opravdu strašné. Pojďme s tím něco udělat. Máme na to.